Prancūziško kruasano istorija

Prancūziško kruasano istorija
  • Antradienis 25 vasario, 2025

Kilimo legendos ir pirmieji paminėjimai

Austrijos ištakos

Priešingai nei daugelis mano, kroasanas nėra grynai prancūziškas išradimas. Jo šaknys siekia Austriją, kur XVII a. buvo kepami pusmėnulio formos kepiniai, vadinami “kipferl”. Pasak legendos, 1683 m. Vienoje kepėjai išrado šį kepinį kaip pergalės prieš Osmanų imperiją simbolį.

Atvykimas į Prancūziją

Kroasanai atkeliavo į Prancūziją XVIII a., kai Austrijos princesė Marija Antuanetė tapo Prancūzijos karaliene. Manoma, kad ji pasiilgusi savo gimtosios virtuvės, atvežė “kipferl”, kuris ilgainiui transformavosi į kroasaną.

Kaip kroasanas tapo prancūzišku?

Prancūziškojo sluoksniavimo atsiradimas

Didžiausias pokytis įvyko XIX a., kai prancūzai pritaikė savo garsųjį sluoksniuotą tešlos gaminimo metodą. 1839 m. Vienos kepykla “Boulangerie Viennoise” Paryžiuje pradėjo kepti kroasanus su sviestine sluoksniuota tešla, kuri tapo šių kepinių standartu.

Klasikinio recepto išpopuliarėjimas

XX a. viduryje prancūzų kepėjai dar labiau ištobulino kroasaną, naudodami tik sviestą ir tešlos sluoksniavimo techniką, suteikiančią jam lengvą, trapų ir purų tekstūrą.

Kroasano reikšmė Prancūzijos kultūroje

Prancūziški pusryčiai

Šiandien kroasanas yra neatsiejama prancūziškų pusryčių dalis. Jis dažniausiai valgomas su kava ar karštu šokoladu, dažnai patiekiamas su sviestu ir uogiene.

Simbolis visame pasaulyje

Prancūziškas kroasanas tapo prestižiniu prancūzų kepinių kultūros simboliu, kurį galima rasti beveik visame pasaulyje. Jis ne tik reprezentuoja Prancūziją, bet ir įkvepia kulinarus įvairiose šalyse.

Šiuolaikiniai kroasanų variantai

Užpildyti kroasanai

Be klasikinio sviestinio kroasano, šiandien kepamos įvairios variacijos su šokoladu, migdolų kremu, sūriu ar kumpiu.

Kroasano interpretacijos kitose šalyse

Kiekviena šalis turi savo kroasanų variacijas – Italijoje jis vadinamas “cornetto”, o Ispanijoje populiarūs “napolitanas”, užpildyti šokoladu ar kremais.

Kroasano gaminimo menas

Tešlos paruošimo subtilybės

Autentiškam kroasanui gaminti būtina naudoti aukštos kokybės sviestą, kuris suteikia jam ypatingą skonį. Sluoksniavimas – svarbiausias procesas, reikalaujantis kruopštumo ir laiko.

Temperatūros ir kepimo laiko svarba

Kroasano kepimo procesas taip pat yra itin svarbus – orkaitės temperatūra turi būti optimali, kad tešla pakiltų ir įgautų traškumą.

Kroasano įtaka pasaulio gastronomijai

Modernūs eksperimentai

Pastaraisiais metais šefai visame pasaulyje kuria unikalius kroasanų variantus, įskaitant sūrius, veganiškus bei net su įmantriais užpildais.

Kroasanai prabangiuose restoranuose

Prabangūs restoranai ir kepyklos pateikia gurmaniškas kroasanų versijas, kurios derinamos su aukščiausios kokybės ingredientais, pavyzdžiui, triufeliais ar ikrais.

Kroasanas – ne tik kepinys, bet ir istorinis bei kultūrinis reiškinys. Jo kelionė iš Austrijos į Prancūziją ir vėliau – visą pasaulį parodo, kaip kulinarinės tradicijos gali evoliucionuoti ir tapti pasauliniu palikimu.


Gaukite mūsų naujienlaiškį