Kas yra Margarinas, jo istorija ir nauda

Kas yra Margarinas, jo istorija ir nauda
  • Pirmadienis 10 kovo, 2025

Kas yra Margarinas?

Margarinas yra sviesto pakaitalas, gaminamas iš augalinių ar gyvūninių riebalų, vandens ir emulsiklių. Jis plačiai naudojamas kulinarijoje, kepiniams ir maisto gamybai dėl savo kreminės tekstūros ir ilgo galiojimo laiko.

Margarino istorija

Margarino istorija prasideda XIX amžiuje, kai Prancūzijos imperatorius Napoleonas III paskelbė konkursą rasti pigesnę sviesto alternatyvą. 1869 metais prancūzų chemikas Hippolyte Mège-Mouriès sukūrė pirmąją margarino versiją, kurią sudarė jautienos taukai, vanduo ir emulsikliai.

Napoleono III tikslas buvo aprūpinti Prancūzijos kariuomenę ir mažas pajamas gaunančius gyventojus pigesniu riebalų šaltiniu. Netrukus margarinas tapo populiarus ne tik Prancūzijoje, bet ir kitose Europos šalyse.

XX amžiaus pradžioje technologijos tobulėjo, ir margarinas pradėtas gaminti iš augalinių aliejų, tokių kaip kokosų, palmių ir sojų aliejai. Tai leido sumažinti gamybos sąnaudas ir pagerinti produkto kokybę.

Klasikinė margarino sudėtis

Klasikinis margarino sudėtis apima šiuos pagrindinius ingredientus:

  • Augaliniai aliejai (sojų, saulėgrąžų, palmių, rapsų)
  • Vanduo
  • Pienas arba pieno baltymai
  • Druska ir emulsikliai
  • Vitaminai A ir D

Margarino nauda

Margarino nauda priklauso nuo jo sudėties ir vartojimo kiekio. Štai keletas pagrindinių privalumų:

  • Turtingas nesočiosiomis riebalų rūgštimis, kurios gali padėti mažinti cholesterolio kiekį kraujyje.
  • Ilgesnis galiojimo laikas nei sviesto.
  • Puikus vitamino A ir D šaltinis.
  • Lengviau tepamas nei sviestas.
  • Gali būti gaminamas be gyvūninės kilmės ingredientų, todėl tinka veganams.
  • Kai kurios margarino rūšys yra praturtintos Omega-3 riebalų rūgštimis.

Margarino žala

Margarino žala dažniausiai siejama su transriebalais, kurie atsiranda hidrogenizuotų aliejų gamybos metu. Ilgą laiką vartojant margarino produktus su transriebalais, gali padidėti širdies ir kraujagyslių ligų rizika.

Tačiau šiuolaikiniai gamintojai vis dažniau siūlo transriebalų neturinčius margarinus, kurie yra sveikesni ir labiau pritaikyti sveikai mitybai.


Gaukite mūsų naujienlaiškį